Britse investeerder stapt in Nederlandse hypotheekmarkt.

Britse investeerder stapt in Nederlandse hypotheekmarkt

26-2-2014
Er komt een nieuwe partij op de Nederlandse hypotheekmarkt. Het Britse Venn gaat hypotheken verstrekken in ons land. Venn is geen bank maar een investeringsmaatschappij en wil de hypotheken financieren door ze te bundelen en door te verkopen aan andere beleggers.

De komst van Venn toont opnieuw aan dat de hypotheekmarkt wel interessant is voor niet-banken, al zijn de ambities voorlopig bescheiden. Dat schrijft het Financieele Dagblad vandaag. De investeringsmaatschappij wil een half miljard euro aan nieuwe hypotheken aanbieden in anderhalf jaar tijd. De totale hypotheekmarkt omvat 36,7 miljard euro.

Hypotheken zonder Nationale Hypotheekgarantie

Venn is niet de enige nieuwkomer, zegt Paul van der Meijs, directievoorzitter van adviesketen De Hypotheker in het FD. Hij wijst op de ambitie van verzekeraar Achmea, die eerst kromp in hypotheken maar nu wil stabiliseren. “Er zijn ook pensioenfondsen die op het punt staan in te stappen. Het wordt een goed jaar voor de consument.”

Half miljard oude hypotheken

De investeerder neemt eerst een pakket van een half miljard aan oude hypotheken over van de kleine bank GE Artesia, die zich voortaan helemaal wil richten op de zakelijke markt. Die hypotheken worden verpakt en verkocht (securitisaties), om een naam te vestigen in deze markt. Venn wil daarna minstens eens per jaar een nieuwe securitisatie plaatsen.

(Bron: FD.nl)