Proef NVM Online Bieden: ‘Voor kopers een uitkomst, voor verkopers een overweging’

Proef NVM Online Bieden: ‘Voor kopers een uitkomst, voor verkopers een overweging’

Deze week zijn veertig makelaars van de NVM, verspreid over heel Nederland, gestart met de tweede fase van de proef ‘Online Bieden’. Met deze nieuwe dienst kunnen via de deelnemende NVM-kantoren woningen te koop worden aangeboden op funda en voorzien van het ‘NVM Online Bieden’-label. Potentiële kopers kunnen daarna op het ‘NVM Online Bieden’-platform meebieden op de betreffende woning. Vastgoed sprak de NVM over de nationale uitrol van deze bestaande proef.

‘NVM Online Bieden’ is een digitaal en transparant inschrijvingssysteem bij de verkoop van woningen. Het platform maakt het biedproces transparanter en geeft potentiële kopers de mogelijkheid hun bieding gedurende het biedproces aan te passen. Volgens de vereniging wordt ook het verkoopproces wordt via dit platform versneld, zodat na afloop van het biedproces (en na gunning door de verkoper) binnen afzienbare termijn de koopovereenkomst kan worden getekend.

Overweging voor verkoper

“We zien dat Online Bieden een behoefte invult die in de markt is ontstaan. Meer transparantie in het proces en sneller duidelijkheid over de uitkomsten. Dat maakt dit online platform in deze tijd, nu de woningmarkt op steeds meer plaatsen oververhit raakt, een welkome aanvulling voor geïnteresseerde kopers”, zegt NVM-woordvoerder Roeland Kimman. “In veel regio’s in Nederland en met name in grote steden als Amsterdam, Utrecht en Groningen worden woningen in een mum van tijd verkocht. Met ‘NVM Online Bieden’ maken alle gegadigden een serieuzere kans. Dat is voor de potentiële kopers van belang, echter voor de verkoper gelden ook andere afwegingen. Het is dus een van de instrumenten die de verkopend makelaar in kan zetten voor de verkoop van een woning. In samenspraak met de verkoper wordt bekeken wat voor een bepaalde woning het meest ideale instrument is, en dat hoeft niet altijd Online Bieden te zijn.”

Vervolg op eerste fase proef

De nationale uitrol bij veertig NVM kantoren door heel Nederland is een vervolg op de proef die de NVM 2 mei dit jaar startte, in twee woningmarkten waar de druk erg hoog is, te weten Amsterdam en Groningen. De uitkomsten waren destijds helaas niet overtuigend. Toch besloot de vereniging tot een nationale uitrol. Kimman: “Bij de resultaten van de eerste proef dit voorjaar speelde waarschijnlijk ook de onbekendheid van het systeem mede een rol. Een van de deelnemende makelaars van het eerste uur heeft echter naderhand nog meerdere woningen via het platform verkocht en we zien daar nu dat de naamsbekendheid van het systeem toeneemt. Reden voor ons om het breder uit te rollen, waarbij we tevens in wat minder grote overdrukgebieden ervaring op kunnen doen.”

Privacy gewaarborgd

Wie mee wil bieden op het online platform moet zich eerst bij het platform registreren en bij één van de deelnemende makelaars legitimeren. Om op een woning mee te kunnen bieden is aansluitend vooraf aanmelden bij die woning in het biedsysteem noodzakelijk. Bij het bieden is de privacy van de deelnemers gewaarborgd: bieders kunnen de persoonlijke gegevens van de overige deelnemers niet zien.

Onderdeel van dienstverlening

Afhankelijk van de resultaten verwacht de NVM dat Online Bieden in de toekomst zeker een onderdeel zal zijn van de dienstverlening van NVM-makelaars. Kimman: “Er zijn meerdere platforms reeds actief, sommige meer succesvol dan andere. We denken dat we met deze opzet een laagdrempelig systeem hebben dat los van wijzigende marktomstandigheden ook nog toekomstbestendig is.”

Check hier de  veertig NVM kantoren die deelnemen aan de proef

Meer informatie over de werking van het systeem is terug te vinden op www.nvm.nl/onlinebieden.